Documentaire: #Powerplant

Klik op CC om uw taal te selecteren

De Nicolaas G. Pierson Foundation presenteert haar 5e documentaire met Marianne Thieme: #Powerplant. Na Meat the Truth, Sea the Truth, de Haas in de Marathon en One Single Planet, wordt in de nieuwe documentaire onderzocht wat de kansen zijn voor een plantaardige samenleving.

Powerplant geeft extra inzicht in de relatie tussen klimaatverandering en vleesconsumptie, het thema dat Marianne Thieme als eerste politica agendeerde met de klimaatdocumentaire Meat the Truth in 2007, die sindsdien alleen maar aan actualiteit heeft gewonnen. Volgens Oxford-onderzoeker Marco Springmann kan een omschakeling naar een plantaardig dieet in 2050 tot 8 miljoen sterfgevallen per jaar voorkomen en kan het de samenleving wereldwijd tevens anderhalf biljoen dollar (1.500.000.000.000) aan gezondheids- en milieuschade besparen. Het consumeren van een plantaardig menu kan de uitstoot die veroorzaakt wordt door voedselproductie verminderen met maximaal 73% en kan het mogelijk maken om 76% landbouwgrond terug te geven aan de natuur, zegt Joseph Poore, eveneens researcher van de University of Oxford. De studie wordt door The Guardian omschreven als “het meest uitgebreide onderzoek op dit gebied ooit”.

De noodzaak om de consumptie van dierlijke producten te verminderen wordt door steeds meer wetenschappers en adviesorganen van de regering (RLi, PBL, CBS, SCP, WRR) onderschreven. Marianne Thieme gaat in #Powerplant naast Springmann en Poore ook in gesprek met topeconoom Kate Raworth (Oxford University), Will Steffen (Stockholm Resilience Centre, Australia National University) en Jan Zalasiewicz (University of Leicester) over de noodzaak van een eiwittransitie en een economie waarin de grenzen van de aarde qua grondstoffen en milieugebruiksruimte niet langer overschreden worden.

De sterke opkomst van plantaardige voeding wordt onderschreven door artiest Moby“Tegenwoordig zijn er meer veganistische restaurants in mijn straat dan je tien jaar geleden in de rest van de wereld zou vinden”, Michelin-sterrenkok Alexis Gauthier: “Dit is een beweging die je niet meer kunt stoppen en als chefs hebben wij een belangrijke verantwoordelijkheid hierin”. Michael La Cour, directeur van IKEA Food gelooft voor de toekomst van zijn keten alleen nog maar in plantaardig voedsel: “Het zijn de millennials die onze generatie nu beïnvloeden en ze hebben gelijk. Het is hun wereld. Er is geen weg terug”. IKEA staat door haar vele winkels, die allemaal een restaurant hebben, in de top 10 van restaurantketens in de wereld.

Het nieuwe normaal
Het plantaardige optimisme wordt ook gevoeld door Atze-Jan van der Goot en Birgit Dekkers van Wageningen University & Research. Zij zijn nu bezig met de ontwikkeling van de ‘heilige graal’ van de vleesvervangers: plantaardige biefstuk. “Er zijn in de afgelopen tien jaar echt stappen gezet. Plantaardig eten is nu iets dat door een grote groep wordt onderschreven”.

Moby: “Wat begon als een kleine activistische groep is nu een mainstream beweging geworden: veganisme is het nieuwe normaal.

De documentaire vormt een logisch vervolg op Meat the Truth, de eerste klimaatfilm van Nederland uit 2007, waarin  Marianne het verband legde tussen de veehouderij en het klimaatprobleem. Uit onderzoek van het Instituut voor Milieuvraagstukken bleek toen al dat wanneer alle Nederlanders een dag per week geen vlees zouden eten, dat eenzelfde besparing aan broeikasgassen zou kunnen opleveren als wanneer een miljoen auto’s van de weg gehaald zouden worden.

Joseph Poore zegt daarover:
“Een veganistisch dieet is waarschijnlijk de allerbeste manier om je impact op planeet aarde te verkleinen, niet alleen wat betreft broeikasgassen, maar ook wat betreft verzuring, eutrofiëring, land- en watergebruik. Het effect is veel groter dan minder vliegen of een elektrische auto kopen.”

#Powerplant is inmiddels te bekijken in het Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Bosnisch, Italiaans en het Arabisch. Klik in de videospeler op CC om uw taal te kiezen.