#Powerplant: personen

Hoofdpersoon

Marianne Thieme

MARIANNE THIEME

Marianne Thieme is medeoprichter, partijleider en voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren. Op 22 november 2006 werd zij in het parlement gekozen voor de eerste politieke partij ter wereld die de belangen van niet-soortgenoten als vertrekpunt voor haar politiek beleid kiest en inmiddels geeft ze leiding aan een vijfkoppige fractie. Marianne Thieme is onder andere te zien in de documentaires Meat the Truth, Sea the Truth, De Haas in de Marathon en One Single Planet.

Geïnterviewden

MobyMOBY

De Amerikaanse artiest Moby is al ruim 30 jaar veganist en ziet het als zijn levenswerk om te vechten voor dierenrechten. In de jaren ’90 brak hij groot door met het album ‘Play’. Hij speelde over de hele wereld. Zijn muziek is in vele producties te horen. Momenteel treedt hij alleen nog op voor het goede doel. In 2016 opende hij het veganistische restaurant ‘Little Pine’ in Los Angeles. Alle opbrengst van het restaurant gaat naar goede dierendoelen. Alle muziek in #Powerplant is afkomstig van Moby.

 

Kate RaworthKATE RAWORTH

Kate Raworth is een Engelse econoom en werkt voor de universiteiten van Oxford en Cambridge. Ze staat bekend om haar werk over de ‘donut-economie’, een economisch model dat balanceert tussen essentiële menselijke behoeften en planetaire grenzen. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Dit alles resulteert in een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw.

 

Joseph PooreJOSEPH POORE

Joseph Poore is verbonden aan de Department of Zoology en de School of Geography and Environment van de Universiteit van Oxford. Zijn onderzoek richt zich op het vergroten van onze kennis van de invloed van de landbouw op het milieu en op het ontwikkelen van beleid en gedragsverandering bij consumenten om deze impact te verminderen.

 

Marco SpringmannMARCO SPRINGMANN

Marco Springmann is senior onderzoeker aan het Centre on Population Approaches for Non-Communicable Disease Prevention van het Nuffield Department of Population Health van de Universiteit van Oxford. Hij leidt het Centre’s programma over duurzaamheid en volksgezondheid. Hij houdt zich bezig met de gezondheids-, milieu- en economische aspecten van de wereldwijde voedselsystemen.

 

ATZE JAN VAN DER GOOT

Atze Jan van der Goot is hoogleraar Duurzame Eiwitstructurering aan Wageningen University & Research. Momenteel leidt hij een onderzoeksteam dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe verwerkingsconcepten voor gezond en duurzaam voedsel. Bovendien is hij de wetenschappelijk leider van Plant Meat Matters, een onderzoeksprogramma, dat zich richt op de ontwikkeling van de volgende generatie vleesvervangers.

 

Will SteffenWILL STEFFEN

Will Steffen is Emeritus Professor bij de Fenner School of Environment and Society, aan de Australian National University (ANU) in Canberra en Senior Research Fellow bij het Stockholm Resilience Centre. Hij is ook lid van de onafhankelijke klimaatraad van Australië. Hij is een van de hoofdauteurs van het wetenschappelijke rapport over de planetaire grenzen, waarbinnen de mensheid moet blijven om de planeet leefbaar te houden. Steffens onderzoeksinteresses liggen op het gebied van de wetenschap van het aardsysteem, met de nadruk op mondiale duurzaamheid, planetaire grenzen en het antropoceen.

 

Alexis GauthierALEXIS GAUTHIER

De van oorsprong Franse sterrenchef-kok Alexis Gauthier zette zijn gasten al in 1997 een ’tuinmenu’ voor, met planten in de hoofdrol, in een tijd dat groenten in Britse restaurants niet zoveel aandacht kregen als nu. Het werd al snel een hit en is sindsdien op zijn menu’s blijven staan.
In zijn restaurant Gauthier Soho krijgt het groentemenu al vanaf de opening in 2010 evenveel aandacht als het klassieke Franse menu. Hij staat bekend om zijn ‘faux-gras’, de plantaardige variant van foie-gras. Gauthier is zelf sinds 2016 veganist en het is zijn bedoeling zijn restaurant in 2019 volledig plantaardig te maken. Hij is auteur van het boek Vegetronic.

 

Michael La Cour IKEA

© Inter IKEA Systems B.V. 2016

MICHAEL LA COUR

Michael La Cour is directeur bij IKEA Food Services. Bijna een miljard mensen bezoeken jaarlijks een IKEA-winkel en 660 miljoen mensen consumeren het IKEA-voedselaanbod in meer dan 400 winkels in 49 markten. Hiermee staat IKEA in de top 10 van restaurantketens ter wereld.

 

 

JAN ZALASIEWICZ

Jan Zalasiewicz is geoloog en docent paleobiologie aan de Universiteit van Leicester en onderzoeker bij de Working Group on the Antropocene van de International Commission on Stratigraphy. Jan Zalasiewicz schrijft ook populair-wetenschappelijke boeken over de evolutie van onze planeet.

 

 

EJ MILNER-GULLAND

Aan de Universiteit van Oxford is EJ Milner-Gulland Tasso Leventis Professor of Biodiversity, directeur van het Interdisciplinary Centre for Conservation Science en Fellow of Merton College. Ze onderzoekt hoe sociale, ecologische en gedragsfactoren op elkaar inwerken en hoe zij belangrijke kwesties met betrekking tot natuurbescherming beïnvloeden. Ook houdt zij zich bezig met onderzoek naar de illegale handel in wilde dieren.