ANBI gegevens

Naam van de ANBI Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF)
Volledige naam:  Stichting Wetenschappelijk Bureau Dierenrechten Nicolaas G. Pierson
RSIN nummer 817237549
Postadres Postbus 11072
1001 GB Amsterdam
e-mailadres info@ngpf.nl
telefoonnummer 020-5203877
Doelstelling De stichting heeft tot doel:
Het tot verdere ontwikkeling brengen van de maatschappijvisie van de Partij voor de Dieren. De beginselverklaring van de Partij voor de Dieren is hierbij het uitgangspunt.
Het verrichten van wetenschappelijk onderzoek ten dienste van de Partij voor de Dieren en haar vertegenwoordigers in alle politieke functies en organen. Het doen van aanbevelingen ten aanzien van de verbetering van dierenwelzijn neemt hierbij een voorname plaats in.
Hoofdlijnen uit het actuele beleidsplan Dit jaar zal de Nicolaas G. Pierson Foundation verder bouwen aan haar doelstelling om bestaand wetenschappelijk onderzoek op het gebied van dierenwelzijn (in de ruimste zin van het woord) te vertalen naar publieksvriendelijke en toegankelijke informatie. Met name wetenschappelijke informatie die het grote publiek niet bereikt, maar die wel van groot belang is voor het maatschappelijk bewustzijn ten aanzien van bijvoorbeeld volksgezondheid, dierenwelzijn, natuur en milieu, heeft onze speciale belangstelling. Ook het initiëren van nieuw of aanvullend onderzoek behoort tot onze mogelijkheden en ambities.
Bestuurssamenstelling en namen van de bestuurders N.K. Koffeman (Niko), voorzitter, gezamenlijk bevoegd
A.J. Dekker (Ton), vice-voorzitter, gezamenlijk bevoegd
G.S.L. van Voorthuizen (Stephanie), penningmeester, gezamenlijk bevoegd
Beloningsbeleid De bestuurders van de NGPF ontvangen géén beloning voor hun werkzaamheden. Onkosten, gemaakt in het kader van het uitoefenen van de bestuursfunctie kunnen worden vergoed, mits niet bovenmatig. Het beloningsbeleid van de NGPF is erop gericht haar personeel te belonen volgens maatstaven die maatschappelijk aanvaardbaar en verantwoord zijn, passend bij haar status als algemeen nut beogende instelling.
Verslag van de uitgevoerde werkzaamheden 2022

De korte animatiefilm A Viral Spiral, die de NGPF in 2021 maakte, is in 2022 andermaal nationaal en internationaal succesvol onder de aandacht gebracht. Deze film werd in opdracht van de NGPF gemaakt door de wereldberoemde kunstenaar Steve Cutts. Hij brengt niet alleen de oorzaken van het ontstaan van pandemieën in beeld, maar laat ook zien welke dringende maatregelen nodig zijn om deze in de toekomst tegen te gaan. De animatie werd geselecteerd en bekroond bij film- en animatiefestivals over de hele wereld. Zo werd hij verkozen tot beste animatie bij het Tulum World Environment Film Festival in Tulum, Mexico, en het Golden Eagle International Film Festival (een populair filmfestival in Zuid-India) beloonde de animatie met maar liefst twee prijzen: die voor beste internationale animatie en beste internationale korte film. Verder werd de film in maart 2022 geselecteerd voor het FAUNA Tepoztlán Animal Festival in Mexico en het Wake Forest Film Festival in North Carolina in de Verenigde Staten. In augustus 2022 kreeg A Viral Spiral tijdens een festival van het Europe Film Festival in het Marionettentheater in Amsterdam de award voor beste animatie 2021/2022.

In 2022 bestond de Nicolaas G. Pierson Foundation 15 jaar. Alle reden om een speciale uitgave te maken van het tijdschrift Kanarie in de kolenmijn. Met aandacht voor één van de grootste bedreigingen voor ons bestaan: het verlies aan biodiversiteit. De NGPF vroeg toonaangevende wetenschappers als Louise Vet, Margaret Robinson, Ingrid Visseren, Caspar Hallmann en Jeroen van der Sluijs om de problemen te schetsen, en hun visie hoe het anders kan. Ook andere deskundigen werden aan het woord gelaten en belichtten diverse aspecten van biodiversiteit vanuit hun eigen expertise. Hoe we de sociale norm op het gebied van dierlijke eiwitten kunnen kantelen ten faveure van plantaardig voedsel, zonder dat onze keuzevrijheid wordt aangetast. Hoe we bijen en andere insecten kunnen ontzien, zodat ze niet alleen zichzelf kunnen zijn, maar tegelijk van levensbelang blijven voor andere wezens, inclusief de mens. Niet alleen de biodiversiteit in onze eigen woonomgeving staat onder druk, maar ook die onder water en die in het tropisch regenwoud. Onze koeien grazen in voormalig regenwoud, zelfs als ze jaarrond in Nederlandse stallen staan. We putten de bodem en de zeeën en oceanen uit, zonder de complexiteit van het leven daar – en het belang van dat leven voor het onze – zelfs maar te kennen. We vinden COVID-19 een drama, zonder ons te realiseren dat 75 procent van alle hedendaagse infectieziekten veroorzaakt worden door de wijze waarop we omgaan met het dierenrijk. Gelukkig zien steeds meer mensen dat dieren niet langer gezien moeten worden als buit, maar als medebewoners van het enige stukje van het heelal waar, voor zover we weten, leven mogelijk is.
Voor de eindredactie en vormgeving heeft de NGPF professionele tijdschriftmakers aangetrokken, de productie lag bij het NGPF-team. Het magazine is in februari 2022 verschenen in een oplage van 25.000 en verspreid onder alle leden van de Partij voor de Dieren en alle Eerste en Tweede Kamerfracties. Ook was het tijdschrift beschikbaar in geselecteerde boekhandels. In het najaar van 2022 zijn 2500 magazines verstrekt aan bibliotheken in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland en in een aantal grote steden in andere provincies.

Op 14 maart 2022 organiseerde de Nicolaas G. Pierson Foundation een online symposium over het belang van groene gemeenten. Het symposium werd live uitgezonden via Zoom en YouTube. De sprekers van deze avond waren Robbert Snep en Fabrice Ottburg. Zij zijn onderzoekers met een missie, die vanuit inhoud en passie zowel de natuur als de samenleving een stap verder willen helpen. Ze deelden de laatste kennis op het gebied van de voordelen en mogelijkheden van groene gemeenten, maar benoemden ook de obstakels en valkuilen. De presentatie van dit programma was in handen van Marianne Thieme, de directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation ten tijde van het symposium. Zij ging na de presentaties van de sprekers aan de hand van vragen uit het publiek verder met hen in gesprek.
Vergroening van de gebouwde omgeving is gunstig voor mens en dier. Uit onderzoek blijkt dat het onder meer de biodiversiteit en de luchtkwaliteit versterkt en van groot belang is voor de waterberging en verkoeling op warme dagen.
De laatste jaren dringt dit ook steeds meer door bij beleidsmakers en het grote publiek: groen is hip. Maar ondanks de toegenomen populariteit blijft natuur in de praktijk toch nog vaak het ondergeschoven kindje, in plaats van een vanzelfsprekend onderdeel van gemeenteplannen.
Gemeenten zijn zich wel bewust van de energie- en mobiliteitstransitie, maar zien groen toch nog vooral als een kostenpost. Of ze leggen de nadruk vooral op natuur als een ecologische en recreatieve dienst voor mensen en vergeten daarbij de eigen waarde van dieren en natuur, los van het nut voor de mens. Nieuwe woonwijken worden nog steeds gepland ten koste van dieren en natuur, zonder eisen te stellen aan bijvoorbeeld minimale percentages groen, wateropvang-voorzieningen en nestmogelijkheden. Er wordt zelfs natuur vernietigd voor woningbouw, met de belofte het groen elders te ‘compenseren’. En wanneer het wel lukt om groene plannen door te zetten, gaat het in de uitvoering of het onderhoud nog vaak genoeg mis. Het is duidelijk: het is de hoogste tijd voor een fundamentele koerswijziging.
Het doel van deze symposia is het toegankelijk maken van wetenschappelijke informatie voor leden van de Partij voor de Dieren, haar jongerenorganisatie Pink! en andere geïnteresseerden, alsmede mensen te stimuleren om actief deel te nemen in de discussie over deze onderwerpen.

Boek over de eerste twintig jaar van de Partij voor de Dieren:
De Partij voor de Dieren werd in 2002 opgericht als eerste politieke partij in de wereldgeschiedenis die de belangen van ‘non-humans’ als vertrekpunt kiest. De NGPF vond het van groot belang deze mijlpaal op het gebied van de politieke geschiedenis te boek te stellen, ook omdat het in termen van ‘oral history’ van belang is de mensen die vanaf het eerste uur bij de oprichting, ideologische vormgeving en praktische werkwijze betrokken waren, te interviewen en hun inzichten vast te leggen voor komende generaties. Een Engelse editie wordt overwogen ter inspiratie van de inmiddels meer dan 20 internationale partijen voor de dieren die in andere landen zijn opgericht naar het voorbeeld van de Nederlandse Partij voor de Dieren, en die daarmee van de partij het grootste exportproduct maken uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis.
Voor het boek zijn de schrijvers Jeroen Siebelink en Marianne Thieme ingeschakeld, naast een uitgebreide redactiecommissie. Het boek Vasthouden aan jouw idealen is gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het kader van het 20-jarig jubileum van de Partij voor de Dieren en beschikbaar voor een breed publiek.

De NGPF heeft voor de voorbereiding van een documentaire over ecocidewetgeving een juriste part time in dienst genomen – de enige op het gebied van ecocidewetgeving in Nederland – om te adviseren over de invalshoeken met betrekking tot de documentaire en daarnaast de overwegingen en keuzes in kaart te brengen die onderdeel kunnen zijn van een wetsvoorstel en die zullen kunnen voldoen aan een toetsing door de Raad van State van het nieuwe wetsvoorstel. Het maken van het wetsvoorstel en de gang naar de Raad van State zullen als rode lijn dienen voor de documentaire. Voorbereiding en uitvoering bleken meer tijd in beslag te nemen dan aanvankelijk gepland, mede door de beperkte expertise die bij Nederlandse wetenschappers aanwezig is over dit thema.

Nieuwsbrief De Nicolaas G. Pierson Foundation bouwde in 2022 voort aan haar nieuwsbriefbestand. Dit jaar ontvingen geïnteresseerden twee keer een nieuwsbrief, waarin zij op de hoogte werden gesteld van de meest recente activiteiten van de NGPF.

Financiële verantwoording Financiële verantwoording 2022
Financiële verantwoording 2021
Financiële verantwoording 2020
Financiële verantwoording 2019
Financiële verantwoording 2018
Financiële verantwoording 2017
Financiële verantwoording 2016
Financiële verantwoording 2015
Financiële verantwoording 2014
Financiële verantwoording 2013
Financiële verantwoording 2012