Nieuws

Wereld première Sea the Truth in Tuschinski groot succes

In de week dat experts van de Verenigde Naties waarschuwen dat het uitsterven van oceaanvissen dreigt binnen 40 jaar, heeft de Nicolaas.G.Pierson Foundation haar nieuwe documentaire gepresenteerd in een uitverkocht Tuschinski.

Ruim 700 bezoekers zagen het schrille contrast tussen de schoonheid van het onderwaterleven en de verwoesting die menselijke activiteiten daarin aanrichten. Visbestanden zijn in honderd jaar tijd verdwenen of bijna verdwenen. Maar nog steeds halen we jaarlijks honderd miljoen ton vis uit de oceanen en zeeën. De vis wordt niet alleen gebruikt voor menselijke consumptie. Een derde deel van alle visvangst wordt vermalen tot meel en gebruikt als voer voor andere dieren. Vooral voor kweekvis, maar vissen worden ook gegeten door varkens en kippen. Van vissen worden pillen gemaakt die volgens de beschrijvingen goed zijn voor gewrichten, hersens en spieren. Deze gezondheidsclaims zijn volgens de Europese Voedsel- en Warenautoriteit niet bewezen en mogen daarom niet op de verpakkingen staan. Deze en andere feiten over vis worden onthuld  in Sea the Truth, de nieuwe documentaire van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijke bureau van de Partij voor de Dieren.

In Sea the Truth staat de conditie van onze zeeën en oceanen centraal. Toonaangevende wetenschappers zoals prof dr Daniel Pauly geven aan  dat als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten , de oceanen en zeeën binnen 40 jaar leeggevist zullen zijn.  De jacht op vis is een uit de hand gelopen economisch monstrum: met grote sleepnetten worden de bodems van de zeeën leeg geschraapt, alles wat leeft met een vernietigende kracht met zich meenemend. De massale bijvangst gaat verminkt of dood terug de zee in.

In de film gaan twee jonge Marienbiologen, Marianne  van Mierlo en Barbara van Genne,  op verzoek van Marianne Thieme, wereldwijd op zoek naar wetenschappelijke informatie over de conditie van onze grootste ecosystemen die meer dan 2/3 van onze planeet bedekken. Onderwaterfotograaf Dos Winkel toont ze de schoonheid van het onderwaterleven en de enorme bedreigingen waaraan dat bloot staat.

De oplossing wordt door overheden gezocht in duurzame visserijprojecten. Maar steeds meer wetenschappers zeggen dat iedere vis die nu uit de oceaan wordt gehaald, er één te veel is. Met deze documentaire wordt aangetoond  dat er helaas geen ‘verantwoorde’ vis meer bestaat op dit moment. Ook wordt de mythe doorgeprikt van de gezondheidsclaims van vis en visolie. Sea the Truth is een vervolg op de documentaire Meat the Truth die inmiddels in 13 taalversies beschikbaar is en in tal van landen gedistribueerd is.

De wereldpremière van Sea the Truth vond plaats op woensdagochtend  19 mei in Tuschinski te Amsterdam.
Voor de documentaire werden opnamen gemaakt in Canada, Newfoundland, op Bonaire, op de Noordzee en op verschillende lokaties in Nederland.