Nieuws

Verslag Belgische Premiere Meat the Truth

Er was veel interesse in de Roma voor de Belgische première van de nieuwe klimaatfilm Meat the Truth : zo’n 500 mensen waren aanwezig in de prachtige gerestaureerde zaal op de Turnhoutsebaan in Antwerpen.

Naast de voorstelling was er ook veel belangstelling voor de VIP-gasten, die rond kwart voor acht over de groene loper stapten: acteur Pol Goossen, Nederlands politica Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, Karen Soeters (producent van de film), en klimaathelden Nic Balthazar, ‘Low Impact Man’ Steven Vromman en ‘Don Kyoto’ Dimitri Leue waren van de partij. Evenals Varken Knor, met twee bodyguards in verhoogde staat van alertheid, nu er sinds de belgische TV-serie “Van Vlees en Bloed” in Belgie om elke hoek een jonge slager kan loeren…

Van politici was enkel Mieke Vogels aanwezig. De introductie gebeurde door EVA coördinator Tobias Leenaert, die met een paar slides aantoonde waarom films en avonden als deze hard nodig zijn: “vergeleken met de ecologische crisis is de financiële crisis klein bier. En veeteelt is in grote mate verantwoordelijk voor wat er met de planeet gebeurt. Onze biefstuk moet dus op de politieke agenda”.
Steven Vromman en Nic Balthazar volgden, waarna Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vertelde over de impact die de film had gehad in Nederland, en over het politieke debat dat daar nu waait.
Meat the Truth hield de 500 aanwezigen zeventig minuten in de ban. Cijfers over mestproductie, CO2-uitstoot, geïllustreerd met soms zeer grafisch materiaal, illustreerden hoe de productie en consumptie van vlees een groot aandeel hebben in de opwarming van de aarde. De feiten die in de film worden voorgesteld, werden gevalideerd door de Landbouwuniversiteit Wageningen.
Achteraf konden de aanwezigen genieten van een Indisch hapje, een gezellige sfeer en de muziek van DJ Pierre Elitair op de receptie.

Kijk voor een rapportage ook op: http://www.vtm.be/asx/index.php?/agility/20090212_ZOOM

En op: www.vegetarisme.be

Wanneer u deze link volgt en in het kopje “Programma’s” het programma “de Zevende Dag” kiest en daar het integrale programma bekijkt, dan is daar ongeveer na 46 minuten een verslag van de Belgische premiere te zien: www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek

Zie ook:

“Raadsleden onder indruk van Meat the truth”

Afgelopen donderdag, terwijl een groot deel van Vlaanderen naar de slotaflevering van ‘Van Vlees en Bloed’ zat te kijken, trokken Seppe De Blust (sp.a) en Eva Mangelschots (sp.a) naar de première van ‘Meat the truth’ in zaal Roma.

www.stadspartij-antwerpen.be/Antwerpen/718/

en

Première Meat the truth: Wat Al Gore niet vertelde

www.knack.be/weekend/nl/events/lindaswildsite/Premiere-Meat-the-truth/a12151-article.jsp