Nieuws

Steekproef: E. coli en verboden stoffen op kangoeroevlees

Steekproef: E. coli en verboden stoffen op kangoeroevlees

Op kangoeroevlees dat in Nederland verkocht wordt, is E. coli geconstateerd, de zogenaamde poepbacterie. Ook blijkt het vlees grootschalig te zijn bewerkt met melkzuur en azijnzuur, terwijl deze conserveringsmiddelen niet zijn toegestaan op kangoeroevlees dat wordt geïmporteerd in de EU. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren.

Foto: Pixabay

De Nicolaas G. Pierson Foundation liet kangoeroevlees inkopen bij drie verschillende poeliers, verspreid over het land. Bij elke retailer werden tien stukken kangoeroebiefstuk of –filet ingekocht.

Op 43% van deze 30 monsters werd de E. coli bacterie aangetroffen. E. coli staat bekend als de“poepbacterie”, omdat het veelvuldig in ontlasting van zowel mens als dier wordt aangetroffen. Deze bacteriën kunnen tijdens het slachten via de mest uit de darmen van het dier op het vlees terecht komen.

Bezoedeling met E. coli wordt gemeten in “kolonievormende eenheden per gram” (kve per gram). In het onderzoek van de Nicolaas G. Pierson Foundation werd op 13 van de 30 monsters een bezoedeling tussen de 10 en 710 kve per gram aangetroffen. Gezien het hoge besmettingspercentage kan volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova gesproken worden van “een ernstig hygiëneprobleem”.

Rusland en de Amerikaanse staat Californië kondigden vanwege de gebrekkige hygiëne van kangoeroevlees eerder al een importverbod af.

Zeer opmerkelijk is dat op alle 30 monsters azijnzuur en melkzuur aangetroffen is, terwijl deze conserveringsmiddelen niet toegestaan zijn op kangoeroevlees dat wordt geëxporteerd van Australië naar de EU. Desgevraagd liet Eric Thévenard, hoofd Voedselhygiene bij de Europese Commissie, afgelopen dinsdag per e-mail weten: “Lactic acid is not approved for use in kangaroo meat. The file submitted by Australia is under assessment by the European Food Safety Authority.”

Vergelijkbare steekproeven op kangoeroevlees in Australië lieten tussen 2009 en 2012 onacceptabel hoge besmettingen met E. coli en Salmonella zien. Na die tijd is de kangoeroe-industrie grootschalig azijnzuur en melkzuur gaan toepassen op kangoeroekarkassen, waardoor minder besmetting geconstateerd werd op kangoeroevlees in Australische supermarkten. Karen Soeters, directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation: “Deze manier van vlees “wassen” is wellicht toegestaan in Australië, maar niet in de EU. En zelfs met deze conserveringsmiddelen is er nog een hygiëneprobleem met kangoeroevlees in Nederland. Naar verwachting zouden de besmettingswaarden die wij gevonden hebben dus veel hoger liggen indien dit verboden middel niet gebruikt was.”

De Nicolaas G. Pierson Foundation liet de steekproef uitvoeren naar aanleiding van de vertoning van de Australische documentaire “Kangaroo: A Love-Hate Story” op donderdag 31 mei in de Tweede Kamer. Deze onthullende film toont de gruwelijke wijze waarop de jacht op kangoeroes plaatsvindt. Kangoeroevlees gaat dus niet alleen gepaard met ernstig dierenleed, maar vormt ook een risico voor Nederlandse consumenten.