Nieuws

Sea the Truth Seminar zeer geslaagd

Zondag 6 november organiseerde de Nicolaas G. Pierson Foundation het ‘Sea the Truth Seminar’ in Amsterdam. Bijna 200 aanwezigen woonden de presentaties bij, die handelden over de vraag hoe onze oceanen er in 2050 uit zullen zien.

NIOZ-onderzoekster Dr. Katja Philippart opende de middag met een lezing over wereldwijde klimaatverandering. Met de Waddenzee als case study ging ze dieper in op de veranderingen die onze zeeën de laatste jaren hebben ondergaan. Niet alleen zal de samenstelling van microalgen er over 40 jaar helemaal anders gaan uitzien, maar ook de vispopulaties zullen waarschijnlijk grote veranderingen ondergaan door de toenemende zeewatertemperatuur.

Drs. Nynke Osinga, onderzoekster bij Zeehondencreche Lenie ’t Hart in Pieterburen ging dieper in op de invloed die mensen hebben op zeehonden in Nederlands water.  Steeds meer zeehonden raken verstrikt in vissersnetten of komen met plastiek in hun magen in het zeehondenziekenhuis terecht. Visserij is dus niet alleen moordend voor vissen.

Prof. Dr. Jacob de Boer werkt bij het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) aan de Vrije Universiteit Amsterdam als professor in Milieuchemie en Toxicologie.  In zijn lezing lichte hij toe hoe chemische stoffen in ons voedsel terechtkomen. “In elk visje dat we eten, zit DDT,” was één van de boodschappen die het publiek mee naar huis kreeg.

De lezing van Willem Brandenburg, onderzoeker bij Wageningen UR, bood een oplossing voor het probleem van chemisch vervuilde vis. Hij heeft in Zeeland in Nederland de eerst zeewierboerderij opgezet en vertelde waarom zeewier dé eiwitbron van de toekomst is. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar lijkt veelbelovend. Volgens Brandenburg is het dringend nodig minder dierlijke eiwitten te gaan eten. Zeewier is een waardige vitamine- en ewitrijke vervanger voor vlees en vis.

Esther Ouwehand, Tweedekamerlid van de Partij voor de Dieren, sloot de dag af met een korte presentatie over wat er volgens de Partij voor de Dieren zou moeten veranderen in het nationale en internationale visserijbeleid en concludeerde: “Duurzame vis bestaat niet”.

Na afloop kon er nagepraat worden tijdens een feestelijk receptie, waar visvrije sushi en ‘zalm’-salade geserveerd werden. Vijftig aanwezigen namen daarna nog deel aan een Gastronomisch Zeebanket, waar zij verschillende gerechten met zeewier voorgeschoteld kregen.