Nieuws

Sea the Truth aangeboden aan leden Staten Generaal

Vandaag heeft de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, een DVD van haar nieuwste film Sea the Truth aangeboden aan alle leden van de Staten Generaal. De NGPF vraagt hiermee aandacht voor de deplorabele staat waarin onze oceanen verkeren. De DVD wordt aangeboden op Prinsjesdag , de dag waarop Marianne Thieme een koksmuts draagt waarop staat “Fish Free Fridays”. Zij roept het kabinet op serieuze maatregelen te nemen tegen de roofbouw op zeeën en oceanen.

In Sea the Truth staat de conditie van onze zeeën en oceanen centraal. Als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten kunnen binnen afzienbare tijd de oceanen en zeeën leeggevist zijn. Wetenschappers waarschuwen  al jaren tegen deze uitputting van natuurlijke hulpbronnen, maar dit heeft nog niet geleid tot maatregelen die het tij kunnen keren. De jacht op vis is een uit de hand gelopen economisch monstrum: met grote sleepnetten worden de bodems van de zeeën leeggeschraapt, alles wat leeft met een vernietigende kracht met zich meenemend. De massale bijvangst gaat verminkt of dood terug de zee in.

De oplossing wordt vaak gezocht in duurzame visserijprojecten. Ook worden er beschermde gebieden in zee vastgesteld waar niet gevist mag worden en krijgen vissers quota opgelegd. Maar deze goed bedoelde pogingen zetten geen zoden aan de dijk:  slechts 0,8 procent van de wereldzeeën is beschermd gebied en vangstquota worden stelselmatig te hoog vastgesteld en overtreden.

Voedingsdeskundigen propageren twee keer per week vis te eten, maar vergeten erbij te vertellen dat in vooral vette vissen ontoelaatbare hoeveelheden giftige stoffen zitten. En dat de zee niet onbeperkt kan leveren. Daarbij is de fabel van de gezonde visolie hardnekkig. De meeste gezondheidsclaims zijn volgens de Europese Voedsel- en Warenautoriteit niet bewezen en mogen daarom voortaan niet meer op de verpakkingen staan.