Nano-cluster: Water

Nano-cluster: Water

663 miljoen mensen wereldwijd hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Maar in ons land hebben we daar helemaal geen last van. In het natte Nederland gebruiken we zelfs veel meer water dan we nodig hebben. Wat weinigen zich realiseren is dat 95% van het water wat wij Nederlanders gebruiken uit het buitenland komt. Uit arme delen van de wereld. De watervoetafdruk heet dat.

Het heeft te maken met de consumptie van alle producten die niet in Nederland worden geproduceerd. Denk aan chocolade, koffie, katoen, maar vooral vlees. Het waterverbruik voor één biefstuk bedraagt maar liefst 3000 liter. Het heeft voornamelijk te maken met de productie voor veevoer voor het dier. Dagelijks gebruikt de Nederlander voor zijn vleesconsumptie gemiddeld 1000 liter water per persoon. Plantaardig eten met dezelfde voedingswaarde kost 200 liter water. Wie een dag geen vlees eet, bespaart dus 800 liter water. Wel zo effectief.

Plan B zorgt ervoor dat de aarde genoeg kan bieden voor ieders behoefte.

Meer weten? Kijk op OneSinglePlanet.nl

In navolging van de clusterdocumentaire One Single Planet heeft de Nicolaas G. Pierson Foundation nano-clusters gemaakt met onderwerpen als water, landbouw, zoönosen, voedsel, bijensterfte en klimaatverandering. Het doel van de video’s is om problemen aan te kaarten en oplossingen te bieden.