Nano-cluster: Voedsel

Nano-cluster: Voedsel

Als de wereldbevolking in 2050 9,6 miljard mensen telt, zoals de Verenigde Naties verwachten, zouden we 3 x zoveel grondstoffen nodig hebben om onze huidige leefstijl wereldwijd mogelijk te maken. Maar drie aardbollen, die zijn er niet. Er zijn wel veel mensen die in armoede leven en dromen van een leefstijl als het onze. Dat veroorzaakt oorlogen, vluchtelingenstromen en andere vormen van instabiliteit.

Hoe urgent het voedselprobleem is, verwoordt het hoofd van het VN voedselprogramma treffend:

-what would the world look like?
“There will be no other world”

Wetenschappers van de Universiteit van Minnesota hebben berekend dat we met het huidige akkerbouwareaal 4 miljard mensen meer zouden kunnen voeden dan nu het geval is. Als we de van opbrengst van onze akkers geen veevoer en biobrandstof maken, maar voedsel voor onszelf, de mens.

Meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten. Het is beter voor mens, dier, natuur, milieu, en klimaat. #PlanB Omdat er geen PlaneetB is.

In navolging van de clusterdocumentaire One Single Planet heeft de Nicolaas G. Pierson Foundation nano-clusters gemaakt met onderwerpen als water, landbouw, zoönosen, voedsel, bijensterfte en klimaatverandering. Het doel van de video’s is om problemen aan te kaarten en oplossingen te bieden.