Nieuws

Premiere documentaire De Haas in de Marathon

Op zondag 28 oktober is de nieuwe film van de Nicolaas G. Pierson Foundation, De Haas in de Marathon, in première gegaan. De première vond plaats in schouwburg Orpheus in Apeldoorn, tijdens het feestelijke congres ter ere van het tienjarig bestaan van de Partij voor de Dieren.

In opdracht van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren maakte filmmaker Joost de Haas een documentaire over tien jaar Partij voor de Dieren: De Haas in de Marathon. Hierin zijn behalve interviews met de oprichters van de partij ook reacties, van toen en nu, uit de wetenschap, de politiek en de media te zien op deze nieuwe politieke stroming, die voor het eerst ter wereld niet uitging van menscentraal denken. Mede-oprichter en partijleider Marianne Thieme: “Toen de Partij voor de Dieren tien jaar geleden werd opgericht, werd met de nodige scepsis gereageerd vanuit de traditionele politiek. Maar al spoedig bleek de Partij voor de Dieren als haas in de marathon te fungeren.”

Verder waren er twee gastsprekers tijdens de bijeenkomst: de bekende Canadese politiek filosoof Will Kymlicka publiceerde in 2011 het baanbrekende boek Zoopolis, een politieke theorie over dierenrechten. Hij past daarin het concept ‘burgerschap’ toe op dieren – met een verrassende uitkomst.  Hoogleraar rechtswetenschap (Universiteit Leiden) én lijstduwer van het eerste uur Paul Cliteur hield een lezing over het wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten en plaatste het debat daarover in een brede maatschappelijke context.

De documentaire is binnenkort verkrijgbaar in de webshop van de Partij voor de Dieren.