Op maandagavond 8 november organiseerde de Nicolaas G. Pierson Foundation een online symposium over het belang van biodiversiteit. Dit derde online symposium van de NGPF was al snel volledig volgeboekt: bijna twaalfhonderd belangstellenden meldden zich aan. Karen Soeters, directeur van de NGPF, presenteerde de avond.
Als het over duurzaamheid gaat, denken veel mensen al snel aan klimaatverandering en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Dat het verlies van biodiversiteit een minstens zo groot probleem is, behoeft meer aandacht. Het meest recente rapport van het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) is alarmerend: de wereldwijde achteruitgang van de natuur voltrekt zich met een snelheid die ongeëvenaard is in de menselijke geschiedenis. Een miljoen soorten wordt bedreigd met uitsterven, vele al op korte termijn. Afgelopen oktober vond de Biodiversiteitstop van de Verenigde Naties plaats in het Chinese Kunming. Wereldleiders zijn daar gestart met de onderhandelingen die moeten leiden tot het vaststellen van de biodiversiteitsdoelen voor 2030 en een nieuw internationaal biodiversiteitsakkoord. Deze onderhandelingen worden volgend voorjaar afgerond.
Tijdens het symposium lieten Ingrid Visseren-Hamakers en Nynke Osinga ons kennismaken met verschillende aspecten van biodiversiteit, met problemen die er spelen en met mogelijke oplossingen. Aan de hand van de vele vragen uit het publiek ging Karen Soeters verder met hen in gesprek.
Ingrid Visseren-Hamakers
Prof. dr. Ingrid Visseren-Hamakers is hoogleraar Milieubeleid en Politiek aan de Radboud Universiteit, waar haar onderzoek zich vooral richt op de transformatie van mondiaal milieubeleid.
Zij is een van de coördinerende hoofdauteurs van het laatste rapport van het IPBES. Dit rapport levert de wetenschappelijke basis voor de VN Biodiversiteitstop in oktober.
Voordat ze aan de Radboud Universiteit begon was ze universitair hoofddocent en programmadirecteur aan het Department of Environmental Science and Policy aan George Mason University in Fairfax, Virginia, VS. Daarvoor werkte ze voor de Forest and Nature Conservation Policy Group van de Wageningen Universiteit.
Volg haar via, bijvoorbeeld, Twitter.
Nynke Osinga
Dr. Nynke Osinga is gespecialiseerd in de bescherming van zeezoogdieren en het voorkomen van menselijke verstoringen van hun leefomgeving. Nederland is dichtbevolkt en ook de Noordzee wordt intensief geëxploiteerd. Het leefgebied en de belangen van dieren worden systematisch door de mens verstoord. Bezorgdheid over zeezoogdierpopulaties is de drijfveer voor haar onderzoek.
Zij is bestuurslid van Stichting Rugvin en coördineert hier het monitoringprogramma voor bruinvissen en dolfijnen in de Noordzee. Volg haar werk via de website van Stichting Rugvin.
Zij heeft zich ook gespecialiseerd in natuureducatie en bekleedt een bestuursfunctie bij IVN Noord-Groningen. Ook is zij bestuurslid bij het Institute for Coexistence with Wildlife.
Kijk het symposium hieronder terug:
© Nicolaas G. Pierson Foundation