Nieuws

Nieuw boek: Vredelievend verzet

Nieuw boek: Vredelievend verzet

Op 16 februari presenteerde de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF) het boek Vredelievend verzet – hoe een kleine minderheid de wereld kan veranderen van Harvard professor Erica Chenoweth. De bijeenkomst vond plaats in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Geweldloos verzet blijkt dubbel zo effectief als gewelddadige revoluties. Hoogleraar politieke wetenschappen Erica Chenoweth (Harvard University) onderzocht revolutionaire bewegingen van 1945 tot 2014 en schreef daarover een hoopvol boek voor ieder die streeft naar radicale veranderingen in de samenleving. Niet alleen blijkt geweldloosheid een belangrijke succesfactor, ook de betrokkenheid van vrouwen in leidinggevende posities kan  daaraan een belangrijke bijdrage leveren.

De Nicolaas G. Pierson Foundation nam het initiatief het standaardwerk van Chenoweth te vertalen in het Nederlands om daarmee ook Nederlandse emancipatie- en veranderingsbewegingen nieuwe inspiratie te bieden. De impact van het boek is groot. De Amerikaanse activist en wetenschapper Tom Hastings stelde in The New Yorker: ‘I’ve been at this since the sixties and I can break that time up into two periods: B.C. and A.C, Before Chenoweth and After Chenoweth’.

Nederland beleefde haar grootste naoorlogse uitingen van burgerverzet tijdens de demonstraties tegen de kruisraketten in 1981 en 1983 en ziet in ons tijdsgewricht dat organisaties als Extinction Rebellion een nieuwe inspiratie vormen voor burgerlijk verzet tegen ernstige dreigingen en misstanden. Daarom overhandigde Niko Koffeman, voorzitter van de NGPF, het eerste exemplaar van het boek aan Hannah Prins, die zich voor de acties van Extinction Rebellion inzet.

De sprekers tijdens de boekpresentatie waren:
– Prof. Cees Schuyt, emeritus hoogleraar en oud-lid van de Raad van State. Zijn dissertatie over Recht, Orde en Burgerlijke ongehoorzaamheid dateert uit 1972, maar is nog steeds een actueel standaardwerk;
– Ilse Wermink, adviseur Gender, Peace & Security van vredesorganisatie PAX;
– Job van den Assem van Het Lowlander Project die zich heeft toegelegd op trainingen in burgerlijk verzet.

Terugkijken? Een opname van de boekpresentatie is hier beschikbaar.

Wilt u de Nicolaas G. Pierson Foundation steunen middels een financiële bijdrage? Bij donaties vanaf € 20,- ontvangt u nu gratis Vredelievend verzet – hoe een kleine minderheid de wereld kan veranderen!
Doneren (o.v.v. “Vredelievend verzet”)
kan hier.


Vredelievend verzet – Hoe een kleine minderheid de wereld kan veranderen
Erica Chenoweth
M.L. Thieme Uitgeverij
ISBN 978 90 9036 856 6
368 pagina’s

Verkrijgbaar in de (lokale) boekhandel. Bijvoorbeeld:
Libris
Scheltema
Donner
Bruna
Stumpel
Bol.com
Boekencafe
Doorbraak.be
Bookspot.be