Nieuws

In memoriam Nicolaas G. Pierson 12 augustus 2007 – 12 augustus 2017

In memoriam Nicolaas G. Pierson 12 augustus 2007 – 12 augustus 2017

Vandaag 10 jaar geleden, op 12 augustus 2007, overleed Nicolaas G. Pierson op 53 jarige leeftijd.

Niek Pierson was een man met bijzonder oog voor duurzaamheid en mededogen. Zijn wijze van opereren was bedachtzaam en bescheiden, maar vastberaden. Zijn zachtaardigheid zal in onze herinnering bewaard blijven.

Eén van de dromen van Niek Pierson was de terugkeer van sociale rechtvaardigheid in de politiek en een ethisch reveil met betrekking tot dieren, natuur en milieu.

Zijn naamgenoot Nicolaas G. Pierson, die premier was van 1897 tot 1901, voerde vanuit de Liberale Unie het “kabinet van de sociale rechtvaardigheid” aan. Dat liberale kabinet werd bekend door onder meer wetten tegen kinderarbeid, de Leerplichtwet, de Woningwet en de Wet op de ongevallenverzekering.

Tijdens een interview met Milco Aarts, gepubliceerd in de Telegraaf van 31 december 2005, zei hij:

“Als ik in de politiek iets te vertellen had, zou ik enorme belastingen leggen op dierlijke producten zodat een kip niet meer voor twee euro vijftig in de winkel ligt na een afschuwelijk leven. Ons DNA komt voor 98 procent overeen met die van een chimpansee en voor vijftig procent met een fruitvliegje. Een kip is in die zin ook een naaste verwante van ons.”

Niek Pierson besloot mede daarom tot belangrijke steun aan de doorbraak van de Partij voor de Dieren, een doorbraak waaraan hij een wereldwijd belang toekende en die mede dankzij zijn inzet een feit werd. Hij noemde het de “beste investering van mijn leven”.

We bewaren dierbare herinneringen aan Niek Pierson als een persoonlijk vriend, een markant mens met oog voor duurzaamheid. “De aarde is niet van ons, wij zijn van de aarde”. Vanuit de Partij voor de Dieren, die Niek Pierson hielp groot te maken, en vanuit het wetenschappelijk bureau van de partij, waarvan Niek Pierson naamgever is, houden we zijn gedachtengoed levend.

Lieve Niek, we zullen je nooit vergeten, het was goed dat je hier was!

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren
Niko Koffeman, voorzitter van de Nicolaas G. Pierson Foundation

Lees hier de toespraak die Niek Pierson hield op het partijcongres van de Partij voor de Dieren, als toelichting op zijn steun aan de partij.