Documentaire: De Haas in de Marathon

De Haas in de Marathon

Op 28 oktober 2002 wordt voor het eerst in de wereldgeschiedenis een politieke partij opgericht die niet uitgaat van het menscentraal denken. De Partij voor de Dieren betekent een nieuwe politieke stroming die belang hecht aan een andere omgang met dieren, natuur en milieu.

‘Toen de Partij voor de Dieren tien jaar geleden werd opgericht, werd met de nodige scepsis gereageerd vanuit de traditionele politiek. Maar al spoedig bleek de Partij voor de Dieren als haas in de marathon te fungeren’, aldus mede-oprichter en partijleider Marianne Thieme. In 2006 werd de Partij voor de Dieren in het nationale parlement gekozen. Inmiddels heeft de partij een eigen politieke jongerenorganisatie Pink, een wetenschappelijk bureau – de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF) – en wordt de partij internationaal breed vertegenwoordigd.

In opdracht van de Nicolaas G. Pierson Foundation maakte filmmaker Joost de Haas een documentaire over tien jaar Partij voor de Dieren. In de film zijn behalve interviews met de oprichters van de partij ook reacties, van toen en nu, uit de wetenschap, de politiek en de media te zien op deze nieuwe stroming in de politiek. Tijdens de jubilieumbijeenkomst van de Partij voor de Dieren op 28 oktober 2012 beleefde De Haas in de Marathon haar nationale première. Naast vertoningen door heel Nederland trekt de film ook internationaal aandacht en is inmiddels in 6 taalversies – Engels, Nederlands, Frans, Turks, Russisch en Portugees – online beschikbaar.

De DVD van De Haas in de Marathon is te koop in de webwinkel van de Partij voor de Dieren.