Nieuws

‘Advocaat van de Aarde’ Polly Higgins overleden

‘Advocaat van de Aarde’ Polly Higgins overleden

Afgelopen weekend bereikte ons het trieste nieuws dat ‘advocaat van de Aarde’ Polly Higgins is overleden op vijftigjarige leeftijd.

Polly Higgins raakte al tijdens haar rechtenstudie geïnteresseerd in de Europese ecologie-beweging. Toen zij later, als advocaat in Londen, een slachtoffer van een zwaar arbeidsongeval verdedigde, realiseerde zij zich dat de Aarde, net als de man die zij bijstond, ook zwaar gewond is geraakt en net zozeer behoefte heeft aan een sterke advocaat. Zij besloot deze taak op zich te nemen.

Sinds 2010 werkte zij aan een wetsvoorstel om een vijfde misdrijf toe te voegen aan de internationale misdrijven tegen de menselijkheid: ecocide.
Het realiseren van ecocide-wetgeving zag zij als een kwestie van politieke wil en daarom reisde zij de wereld over om staatshoofden en andere betrokkenen hierover juridisch advies te geven. Als ecocide inderdaad wordt toegevoegd als misdaad die internationaal berecht mag worden, kan dit enorme gevolgen hebben voor zowel regeringen als het bedrijfsleven.

Higgins schreef 3 boeken: Eradicating Ecocide (2010, publieksprijs in Engeland), Earth is Our Business (2012) en I Dare You to be Great (2014).