Nieuws

A Viral Spiral wint jaarprijs bij Europe Film Festival UK

A Viral Spiral wint jaarprijs bij Europe Film Festival UK

De animatiefilm over de pandemische dreiging van zoönosen, A Viral Spiral, gemaakt door de Engelse animatiekunstenaar Steve Cutts, is gekozen tot beste animatie 2021/2022 bij het Europe Film Festival dat op 23 augustus een evenement organiseerde in Nederland, in het Marionettentheater in Amsterdam.

In de animatie, waarvoor het script geschreven werd door Niko Koffeman, wordt aandacht gevraagd voor de ontwrichting die uitgaat van de wijze waarop mensen met dieren, natuur en milieu omgaan.

Eerder werd de animatiefilm al bekroond bij o.m. het Golden Eagle International Film Festival in Tamil Nadu, bij het Pixel Animation Festival in Wenen, het New Generation Film Festival in Servie, het Indie Short Festival in Los Angeles, het Tulum World Environment Film Festival in Mexico en de Prix Royal Paris Animation Awards in Parijs.

In A Viral Spiral breng Steve Cutts niet alleen de oorzaken van het ontstaan van pandemieën in beeld, maar laat hij ook zien welke dringende maatregelen nodig zijn om de pandemische dreiging die voortkomt uit onze omgang met de dierenwereld in de toekomst tegen te gaan. Op dit moment zijn 3 van de 4 hedendaagse infectieziekten die mensen bedreigen afkomstig uit het dierenrijk. De Nederlandse versie van A Viral Spiral werd ingesproken door actrice Georgina Verbaan, de Engelse versie door Dr. Jo Swabe.

Uit het grote aantal prijzen dat A Viral Spiral wint spreekt niet alleen de grote waardering voor de wijze waarop de animatie is vormgegeven, maar ook over de actualiteit en het belang van de onderwerpkeuze.